Koninklijk Concertkoor Hosanna

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Concert Agenda
 
The Messiah
 
 
Georg Friedrich Händel werd in 1685 geboren in de Duitse stad Halle. In hetzelfde jaar werd ook Johann Sebastian Bach geboren en hoewel ze beiden in dezelfde regio opgroeiden hebben ze elkaar nooit ontmoet. Händel stond al snel bekend als een begaafd organist. De jeugdige musicus besloot zijn rechtenstudie op te geven voor een baan als violist in het Hamburgse operaorkest. In 1707 vertrok de dan 22-jarige Georg Friedrich naar Italië waar hij studeerde tot 1710. Tijdens zijn verblijf in Italië componeerde hij diverse opera’s en oratoria. Händel bezocht na zijn Italiaanse avontuur diverse malen Londen en besloot zich hier te vestigen. In 1712 liet hij zich naturaliseren tot Brits staatsburger waarbij hij zijn naam verengelste. George Frideric Handel was in Londen tientallen jaren een gevierd componist van opera’s in Italiaanse stijl en oratoria op bijbelse thema’s. Daarnaast maakte hij ook nog composities die vrijwel alle andere genres omvatten en waarvan zijn feestmuziek (Water- en Fireworks Music), orgelconcerten en concerti grossi de bekendste zijn.
 
Rond 1740 was zijn succes tanende en het was daarom dat de componist, op dat moment 56 jaar, overwoog een ‘sabbatical year’ te nemen. Het was Charles Jennens, zijn libretto schrijver, die met lede ogen zag hoe Handel dreigde weg te zakken in de vergetelheid. Het libretto voor de Messiah werd door Jennens in de zomer van 1741 aan Handel gepresenteerd. George Frideric Handel kreeg inspiratie en componeerde binnen drie weken de muziek voor de Messiah. De première van de Messiah vond plaats op 13 april 1742 in Dublin onder leiding van hemzelf. Het werk bevat onder andere het welbekende Hallelujakoor.
 
Het oratorium bestaat uit drie delen en behandeld het leven van de Messias, het Hebreeuwse woord voor 'Gezalfde Gods'. Alle teksten zijn rechtstreeks ontleend aan de bijbel en komen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament.
Deel 1: De aankondiging van de komst en de geboorte van  Jezus.
Deel 2: Zijn kruisiging en opstanding en de episode van de Hemelvaart.
Deel 3: De betekenis van dit alles voor de gelovigen.
 
Koninklijk Concertkoor Hosanna voert dit prachtige werk uit onder leiding van dirigent Eric Kotterink.
 
 
Datum: D.V. zaterdag 4 november 2017
Plaats: Noorderkerk, Kerkstraat 20 te Spakenburg
Aanvang: 19:30uur, kerk open: 19:00uur.
 
 
Kaarten à €25 (incl. 1 consumptie in de pauze) zijn te koop bij LUV Spakenburg, de Ziel 21 of via 033- 298 43 53 te reserveren. Jongeren t/m 18 jaar betalen €10.
Online kaartverkoop klik hier.
10 maart 2018
Matthäus Passion van J.S. Bach

Datum:
Zaterdag 10 maart 2018
Aanvang: 19.30 uur in de Noorderkerk
PlaatsBunschoten-Spakenburg
Met medewerking van:
Jongenskoor Dalfsen
Robbert OverpeltEvangelist
Pieter HendriksChristuspartij
Judith HoffmannSopraan
Franziska OrendiAlt
Seil KimTenor
Nanco de VriesBas aria's
Ned. Begeleidingsorkest o.l.v.
Eric Kotterink
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu